16 Ocak 2013 Çarşamba

En Doğru Adres

Aslında Barça'dan ayrılma kararı aldığında herkes üzülmüştü. Rijkaard'ın düşüşe geçen takımını şaha kaldırıp tarihin en büyüğü yapan adam, istese Barça'da uzun yıllar devam edebilirdi ancak futboldan en azından bir sene uzaklaşmak istediğini açıklayıp Amerika'ya yerleşti.

O'nsuz Barça, kaldığı yerden devam ediyor. Bu sene yine bütün kupaları alırlarsa kimse şaşırmayacak ama Guardiola'nın Bayern Münih tercihi herkesi şaşırttı. Şaşırttı çünkü hem Guardiola'nın açıklamaları yeni sezonda adresin İngiltere olacağını gösteriyordu hem de Chelsea, Manchester City gibi kulüplerin teknik direktör arayışları. Hatta yakın gelecekte emekli olması beklenen Sir Alex Ferguson'un bile yerini dolduracak isim olarak geçmişti Pep.

Bayern Münih, en düşük ihtimal olarak gösteriliyordu ama Katalan hocayı ikna etmeyi başardı. Hala Bayern Münih'te teknik direktörlük görevine devam eden Jupp Heynckes'in sezon sonunda teknik direktörlüğü bırakacağını dönem dönem yaptığı açıklamalarla hissediyorduk. Yerine de Pep Guardiola'nın geçmesinden mutlu olacağını bile söylemişti.

Peki Pep Guardiola'yı Bayern Münih'e gitmeye ikna eden etken(ler) neler olabilir? Aklıma gelenleri paylaşayım:

1. Almanya futbolu: Pep Guardiola'nın öncelikli tercihi olarak belirtilen lig olan İPL'de maçların genellikle fizik mücadeleyle geçmesi ve bu durumun Pep'in teknik direktörlüğüne pek uygun olmaması. Almanya'da da maçlar İspanya'ya oranla daha fazla fizik mücadeleye dayalı oynanıyor ancak bu konuda zirve İPL. Ayrıca Bundesliga'nın giderek daha fazla takip edilen bir lig olması da Guardiola'yı cezbetmiş olabilir.

2. Altyapı: Almanya ve Bayern Münih'in altyapı sistemi, İngiltere takımlarına oranla daha güçlü. Total futbolu Bayern Münih'e monte etmek, İngiltere takımlarına oranla daha kolay olacaktır. Ayrıca Bayern Münih'in futbol anlayışı Barcelona'nın total futboluna en yakın ekol.

3. Finansal Fair Play: Evet, bu da bir etken olabilir. Artık önümüzdeki yıllarda Arap sermayesi sayesinde transfer yapabilen takımlara göremeyeceğiz. Görmeye devam etsek bile, transferler artık eskisi kadar kolay yapılamayacak. Bayern Münih ise bu durumu çoktan halletmiş durumda. İki senedir sezonları kar ederek kapatıyorlar ve bunu zengin başkanlara değil sağlam ekonomik yapılarına borçlular.

İşte bu ve bunun gibi sebepler Pep Guardiola'yı cezbetmiş olabilir. Olmayabilir de belki sadece Almanya deneyimi yaşamak istemiştir bilemeyeceğiz ancak seneye Bundesliga ve Bayern Münih'i takip etmek daha eğlenceli olacak. Bakalım yaşadığı başarıları Barça'daki altın jenerasyona borçlu olduğunu düşünenler mi haklı çıkacak yoksa diğerleri mi? Hangi taraf kazanacak bilmiyorum ama Pep, bence Barça dışında yapabileceği en doğru seçimi yaptı. En azından şimdilik...


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

About