2 Temmuz 2012 Pazartesi

Dominantlığın Böylesi



Ve bitti. İspanya, İtalya'yı turnuvanın en farklı skoruyla 4-0 yenerek kupaya uzandı. Arka arkaya üç uluslararası kupayı kazanarak da bu alanda kırılması zor kırılacak olan bir rekorun sahibi oldu. Euro 2008, World Cup 2010, Euro 2012.

Turnuvanın başında favoriydi İspanya ancak sakatlıkların ve rakip takımların defans dörtlüsünün önüne bir dörtlü daha koyarak oluşturduğu duvarı aşmakta zorlanınca ayağa pas oyunları zevk vermez hale gelmişti. Bu herkesin İspanya'nın artık tahtından inme zamanı geldiğine inanmasına sebep oldu. İtalya ise defansif oyununun üzerine keyifli oynamaya da başlayınca hem maçları hem de tarafsız kesimin sempatisini kazanmayı başardı. 

İki ekibin gruptaki karşılaşmasında İtalya, rakibine karşı daha üstün bir futbol sergileyince ve finale kadar gösterdikleri performanslar da düşünülünce İtalya sempatiyle birlikte biraz daha öne çıkar gibi oldu. Ancak final maçı başladığında İspanya, o eski dominant yüzünü tekrar gösterdi. Pique-Ramos ikilisi  Balotelli ve Cassano'yu sahadan sildi. Xavi, turnuvadaki en iyi oyununun yanında defansif anlamda Pirlo'yu müthiş kitledi. Boğalar yakaladıkları pozisyonları da değerlendirince ilk yarı 2-0'lık üstünlük geliverdi. İkinci yarının henüz başlarında İtalya 3. değişiklik hakkını kullanmıştı ancak Motta sakatlandı ve zaten 2-0 geride olan İtalya aynı zamanda sahada eksik kaldı ve değişiklik hakkı da kalmadığı için maç zaten orada bitti. İspanya kalan dakikalarda önde basmak mı dersin, verkaçlar mı dersin, topla birlikte sıfıra kadar inmek mi dersin her türlü varyasyonu deneyerek kendi açılarından oldukça zevkli bir oyun sergiledi. Maçın bitimine doğru 2 gol daha bularak da finali 4-0 kazandı. Bu 4-0'lık skor Avrupa Futbol Şampiyonası'nın en farklı final skoru olarak tarihe geçti.

David Villa ve Carles Puyol gibi aslında ilk onbir futbolcularının sakatlık sebebiyle yer almadığı turnuvanın finalinde hemde 92 senedir resmi karşılaşmalarda yenemediği(90 dakikalar içinde) bir takıma karşı  4 farklı skor yakalayabilen İspanya,  27.2 gibi futbolcuların en verimli çağlarında olduğu bir yaş ortalamasının da verdiği avantajla uzun yıllar daha devam edebilecek bir hanedanlığa sahip olduğunu ispatladı. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

About